Burn-out, snelle interventie helpt

Het fenomeen burn-out is een groeiende bron van zorg en aandacht. Uit onderzoek van TNO, dat begin dit jaar werd gepubliceerd, blijkt dat het aantal werknemers met burn-outklachten is toegenomen en dat het één van de belangrijkste oorzaken is voor verzuim en disfunctioneren.

Verzuim is duur en in mijn ruim 20 jaar ervaring met re-integratietrajecten heb ik gezien dat er vaak onnodig lang gewacht wordt om een hersteltraject in te zetten waardoor lijden, disfunctioneren en uiteindelijk verzuimduur, aanzienlijk verlengd worden. Mensen met dit soort klachten geven vaak zelf pas laat toe dat het niet gaat en binnen het werk wordt het probleem vaak veel te laat erkend en/of wordt het probleem als iets persoonlijks van de medewerker gezien. Ondertussen lopen de kosten door disfunctioneren en verzuim enorm op!

Als je zelf last hebt van dit soort klachten of wanneer je als werkgever/HR-manager mensen in je omgeving of op het werk kent die deze klachten hebben, dan waren er vaak al aanwijzingen voordat deze klachten tot minder goed functioneren en uitval zijn gaan leiden.

Burn-out is volledig gemedicaliseerd

Burn-out is volledig gemedicaliseerd geraakt en zijn we burn-out als een min of meer abnormaal verschijnsel en als ziekte gaan beschouwen. Omdat onze omgang met pijn, verdriet en ongeluk gemedicaliseerd is geraakt, is het in de hoek terecht gekomen van stoornis, ziekte en gebrek, terwijl burn-out ook gezien kan worden als een continu aanwezige overlevingsstruggle met de eisen die mensen aan zichzelf stellen en/of waarvan ze menen dat ze aan hen gesteld worden. Door die continue struggle, ontregelen we volledig. Dat heeft grote impact op onze hormoonhuishouding (vrijkomen van o.a. stresshormoon), ons autonome zenuwstelsel en ons immuunsysteem. Eenmaal in die modus gekomen, wordt herstel steeds moeilijker en dreigt volledige uitputting.

More

0 reacties op “Burn-out, snelle interventie helptVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *